§ 1 NAVN

Foreningens navn er:

OPPLÆRINGSKONTORET FOR ELEKTROFAG MØRE OG ROMSDAL

Heretter i vedtektene kalt Opplæringskontoret

Kontoradressen skal være Møre og Romsdal

§ 2 FORMÅL

På vegne av medlemsbedriftene i Møre og Romsdal, er Opplæringskontorets formål å tilrettelegge opplæringen for elektrofag underlagt lov om tilsyn med elektriske anlegg (tilsynsloven) og opplæringsloven. Men også gjeldende for andre fag når medlemsbedriftene ønsker dette, og de kan dekke målene i læreplanen. Dette innebærer at Opplæringskontoret skal koordinere og effektivisere medlemsbedriftenes opplæringsvirksomhet samt bidra til god faglig kvalitet på opplæringen.

§ 3 OPPLÆRINGSKONTORETS OG MEDLEMSBEDRIFTENES ANSVAR

Det er medlemsbedriftene som bestemmer når og hvilke lærlinger man ønsker å ta inn på lærekontrakt. Opplæringskontoret skal være et samarbeidsorgan som er eid av medlemsbedriftene og skal stå til rådighet for å hjelpe til å organisere det praktiske i arbeidet i forbindelse med lærekontrakten.

Målsettingen er at lærlingen skal sikres best mulig grunnlag for å kunne fullføre utdanningen og avlegge fagprøve i faget ved læretidens utløp. Opplæringskontoret skal utøve avtalt aktivitet gitt i samarbeidsavtale mellom partene.

Medlemsbedriften skal rette seg til de enhver tid gjeldende vedtekter og de vedtak som fattes av styret og generalforsamlingen samt arbeide for Opplæringskontorets felles interesser.

§ 4 MEDLEMSSKAP

Alle bedrifter med faglig leder som tilfredsstiller kravene i tilsynsloven og lov om fagopplæring i arbeidslivet, kan bli medlem. Medlemsbedriftene skal godkjennes av Møre og Romsdal fylkeskommune som lærebedrift jamfør Opplæringslova § 7-6.

Medlemmer tas opp etter at avgift fastsatt av Opplæringskontorets generalforsamling er betalt. Deretter en årlig medlemsavgift fastsatt av generalforsamlingen.

Medlemsbedriftene plikter å la alle sine lærekontrakter gå gjennom Opplæringskontoret. (Kun kontrakter innen elektrofagene).

Utmelding fra Opplæringskontoret kan skje med ett års skriftlig varsel. Alle lærlinger som har opprettet kontrakt gjennom /med Opplæringskontoret, skal fullføre sin læretid.

§ 5 ØKONOMI

Opplæringskontoret finansieres gjennom offentlige og andre tilskudd og av den medlemsavgift hvert enkelt medlem betaler. Eventuelle overskudd som opparbeides i forbindelse med driften av Opplæringskontoret, skal refunderes medlemsbedriftene som godtgjørelse for opplæring av lærlingen eller avsettes til videre utvikling av Opplæringskontoret. Eventuell tilbakeføring skal skje forholdsvis etter antall lærlinger hver bedrift har tilknyttet Opplæringskontoret.

Eventuelle underskudd i forbindelse med driften av Opplæringskontoret skal dekkes ved at medlemsbedriftene betaler inn til Opplæringskontoret. Underskudds beløpet beregnes forholdsvis etter det antall lærlinger som er tilsluttet Opplæringskontoret.

§ 6 GENERALFORSAMLING

Innen utgangen av april måned hvert år skal det avholdes generalforsamling. Generalforsamlingen er Opplæringskontorets øverste myndighet. Hver medlemsbedrift representerer en stemme på generalforsamlingen. Generalforsamlingen innkalles med 14 dagers skriftlig varsel ledsaget av beretning og regnskap for siste driftsår, samt budsjett for kommende driftsår.

Generalforsamlingen skal velge styre, behandle styrets beretning, regnskap og revisjonsberetning for det foregående år, og styrets forslag til budsjett for kommende år.

Generalforsamlingen skal velge revisor. Denne skal minst være registrert revisor.

På generalforsamlingen skal også Opplæringskontorets daglige leder møte. Daglig leder har forslagsrett, men ikke stemmerett.

Møre og Romsdal fylkeskommune har møte-, tale- og forslagsrett, men ikke stemmerett på generalforsamlingen.

Valg presiseres ved simpelt flertall.

§ 7 STYRET

Opplæringskontorets styre består av en leder, syv medlemmer samt fem varamedlemmer som alle velges av generalforsamlingen. Styremedlemmenes funksjonstid skal være to år.

Styrets leder velges for ett år av gangen. Valget skal være skriftlig, dersom en eller flere i generalforsamlingen ønsker dette. Styret skal velges fra medlemsbedriftene og blir sammensatt av fire representanter fra elektroentreprenører, en fra energibransjen, en fra hele medlemsmassen, en fra arbeidstakerne og en representant for lærling eller lærekandidat. For å være valgbar, må man på valgtidspunktet komme fra en medlemsbedrift. Dersom man slutter i en medlemsbedrift i løpet av valgperioden, er man ikke berettiget til styreplassen. Representant for lærling / lærekandidat kan være valgbar uten å være ansatt i medlemsbedrift, men skal ha nær tilknytning til lærlinger / lærekandidater blant våre medlemsbedrifter. Dersom et styremedlem trer ut av styret før utløpet av sin funksjonstid, skal vara tre inn med samme funksjonstid som uttrådt medlem. Styrets varamedlemmer velges for et år av gangen. Varamedlemmene skal bestå av en representant fra elektroentrepenører, en fra energibransjen, en fra hele medlemsmassen, en fra arbeidstakerne, og en representant for lærling eller lærekandidat.

Det velges en valgnemnd for hvert år, bestående av 3 representanter, en fra elektroentreprenører, en fra energibransjen, og en fra arbeidstakerne.

Styrets leder har dobbeltstemme ved stemmelikhet. Daglig leder i Opplæringskontoret er styrets sekretær. Styret ansetter daglig leder for Opplæringskontoret.

Rådgiver i Møre og Romsdal fylkeskommune innkalles til styremøtene med tale- og forslagsrett.

§ 8 ADMINISTRASJON

Opplæringskontoret ledes av daglig leder ansatt av styret. Styret utarbeider instruks for daglig leder.

§ 9 ENDRING AV VEDTEKTER

Endring av disse vedtektene kan skje i ordinær generalforsamling, eller ekstraordinær generalforsamling   innkalt av styret med 14 dagers varsel. Vedtak om endring krever 2/3 flertall av de frammøtte    stemmeberettigede medlemmene.

§ 10 OPPLØSNING

Opplæringskontoret kan oppløses når et flertall på 2/3 av fremmøtte medlemsbedriftene i to etterfølgende generalforsamlinger vedtar dette. Midlene blir etter generalforsamlingens beslutning å fordele på medlemsbedriftene.

 

Vedtektene gjelder fra 27. september 2024