Iht. Kyoto-protokollen har EU forpliktet seg til å redusere sine utslipp av klimagasser med 8 % i perioden 2008 – 2012 (basisår 1990). Kyoto-protokollen omfatter drivhusgassene; Karbondioksyd (CO2), metan (CH4), nitrogenoksyd (N2O) samt 3 typer fluorholdige drivhusgasser som også går under betegnelsen ’F-gasser’; HydroFluorKarboner (HFK), PerFluorKarboner (PFK) og svovelheksafluorid (SF6). I EU har man utarbeidet et eget regelverk for å redusere utslippene av ’F-gassene’. Dette regelverket har fått betegnelsen EU forordning nr. 842/2006.
EU forordning (EC) nr. 842/2006 om visse fluorholdige klimagasser ble vedtatt den 17. mai 2006, men først den 4. juli 2007 trådte bestemmelsene i kraft i EU. Den 6. mai 2010 trådte forordningen samt tilhørende underforordninger i kraft i Norge gjennom en henvisningsforskrift i produktforskriften.
De viktigste konsekvensene av forordningen er at det stilles er krav til lekkasjekontroll og forsvarlig håndtering av kuldemedier i anlegg som inneholder HFK, PFK og SF6-gass. Det innføres også krav om sertifisering av personell og bedrifter som er i befatning med gassene, samt importrestriksjoner for visse typer produkter og utstyr.
Formålet med forordningen er å redusere utslippene av sterke klimagasser som HFKer, PFKer og SF6. Alle importforbud som omhandles i forordningen er allerede gjeldende, mens sertifiseringsordningene er under utvikling. Regelmessige kontroller med etterlevelsen av reglene knyttet til sertifisering vil innfases i takt med at sertifiseringsordningen faller på plass.
Implementeringen får i første rekke konsekvenser for følgende bransjer:
Kuldebransjen (inkl. varmepumper og luftkondisjonering)
- Bilbransjen (luftkondisjoneringsanlegg i kjøretøy)
- Høyspentbransjen (utstyr isolert med SF6)
- Brannvernbransjen (slukkegasser)
- Noen andre bransjer som importerer eller benytter gassene
Kravene i F-gass forordningen gjelder for:
Produsenter, importører og eksportører av F-gasser
- Produsenter og importører som markedsfører visse typer produkter som inneholder F-gasser
- Operatører av utstyr og systemer som inneholder F-gasser
- Teknisk personale og foretak som er involvert i aktiviteter med utstyr som inneholder F-gasser
F-gass forordningen omfatter følgende type anlegg:
Stasjonære kulde, klima og varmepumpeanlegg
- Klimaanlegg i kjøretøy
- Brannslukkingsutstyr og systemer som inneholder F-gass
- Høyspentbrytere og annen kraftelektronikk som benytter SF6
- Ustyr som benytter F-gasser som løsemiddel
Om 303/2008
I kommisjonsforordning (EF) 303/2008 er det fastsatt hvilke minstekrav og vilkår som gjelder for sertifisering av foretak og personell med hensyn til stasjonære kulde, klima og varmepumpeanlegg som inneholder F-gasser.
Anvendelse:
Forordningen får anvendelse for personell som utfører følgende type oppgaver:
- Lekkasjekontroll av anlegg som inneholder 3 kg eller mer av fluorholdige klimagasser og av anlegg som inneholder 6 kg eller mer av fluorholdige klimagasser med hermetisk lukkede systemer
- Gjenvinning, d.v.s. innsamling og lagring av fluorholdige klimagasser
- Installasjon
- Vedlikehold og reparasjon
Forordningen får også anvendelse for foretak som utfører følgende type oppgaver:
- Installasjon
- Vedlikehold og reparasjon
Sertifikatkategorier:
Alle personer og foretak i Norge som utfører oppgaver som beskrevet over, må inneha et sertifikat tilsvarende den kategori de jobber innenfor. Kategoriene er som følger:
Kategori I | Installasjon, service, vedlikehold, lekkasjesøking og gjenvinning for alle fyllingsmengder |
Kategori II | Lekkasjekontroll av anlegg som inneholder 3 kg gass eller mer,
samt hermetisk lukkede systemer som inneholder 6 kg gass eller mer Installasjon, service, vedlikehold og gjenvinning for anlegg med mindre enn 3 kg gass eller mindre enn 6 kg gass for hermetisk lukkede system |
Kategori III | Gjenvinning når det gjelder anlegg med mindre enn 3 kg gass eller hermetisk lukkede system med mindre enn 6 kg gass |
Kategori IV | Lekkasjekontroll av anlegg uansett størrelse |